maandag - vrijdag | 9.00 - 14.00

Lever, nier en alvleesklier

Blaasontsteking bij honden, wat kun je er aan doen?

Help, mijn hond wil niet plassen, wat nu? Als jouw hond moeite heeft met plassen, kan dat verschillende oorzaken hebben. Maar de kans is groot dat het gewoon een simpele blaasontsteking is. Een blaasontsteking bij honden komt vrij vaak voor en kan bij alle honden voorkomen. Alhoewel het over het algemeen sneller voorkomt bij gesteriliseerde teefjes. In de meeste gevallen is het gemakkelijk te verhelpen, maar in sommige gevallen komt chronische blaasontsteking bij honden ook voor. Het is dus wel belangrijk dat je iets aan de ontsteking doet zodat het niet chronisch wordt. Hier lees je alles over blaasontstekingen bij honden, hoe je ze kunt herkennen en voorkomen en wat je er zelf aan kan doen.

Wat zijn de symptomen van blaasontsteking bij honden?

Hoe kun je een blaasontsteking bij honden herkennen? Naast het overduidelijke symptoom dat de hond niet wil plassen, zijn er ook andere symptomen die veroorzaakt kunnen worden door een blaasontsteking.

  • Hond heeft moeite met plassen
  • Hond probeert te plassen maar lukt niet (Verhoogde inspanning bij het plassen)
  • Vaker plassen of meer pogingen om te plassen, zonder succes
  • Lekkende of druppelende urine
  • Bloedige of troebele urine
  • Hond heeft veel pijn
  • Hond drinkt veel water
  • Likken aan het geslachtsdeel

Bij een chronische blaasontsteking krijgt de hond vaak meer klachten:

  • Koorts
  • Incontinentie
  • Slecht eten en vermagering
  • Sloomheid
  • Moeite met ontlasting
  • Afscheiding uit de vagina

Oorzaak blaasontsteking hond

Een blaasontsteking bij honden ontstaat omdat er bacteriën in de blaas terecht komen. Dit zijn vaak lichaamseigen bacteriën die al te vinden zijn op het geslachtsdeel en om een bepaalde reden naar binnen komen. Hierdoor ontstaat een infectie in de blaas wat we een blaasontsteking noemen. Dit is door de dierenarts vast te stellen door middel van een urineonderzoek.

Medicatie blaasontsteking hond

Meestal is een eenvoudige blaasontsteking op te lossen met een antibioticakuur van een week, maar dat is niet altijd het geval. Soms ontstaat een blaasontsteking door onderliggende problemen zoals poliepen, blaasstenen of zelfs tumoren. In dat geval moeten de onderliggende problemen worden aangepakt om de blaasontsteking te genezen.

Het is dus altijd verstandig eerst onderzoek te doen naar de oorzaak, om er zeker van te zijn dat het een simpele bacterie is en niet iets ergers. Vooral bij chronische blaasontstekingen bij honden is er vaak iets anders aan de hand. Om hierachter te komen kan de dierenarts aanvullende onderzoeken doen, zoals een echo, röntgenfoto of CT-scan.

Blaasontsteking hond zelf behandelen

Een blaasontsteking bij honden gaat vaak vanzelf over omdat de hond de bacterie er uiteindelijk gewoon uit plast. Dit is bij mensen net zo. Veel drinken is hiervoor wel belangrijk, dus als jij merkt dat jouw hond juist niet wil drinken, wordt dit wellicht een beetje lastig. Toch zijn er ook andere alternatieven die kunnen helpen om de blaasontsteking te stoppen.

Cranberry blaasontsteking hond

Cranberry wordt vaak gebruikt door mensen bij een blaasontsteking, maar is dit ook geschikt voor honden? Jazeker! Cranberry's zijn bessen en niet schadelijk voor honden. Omdat ze een hoge zuurtegraad hebben, maken ze de blaas een onmogelijke leefomgeving voor ongewenste organismen. Je kunt cranberry toevoegen aan de voeding van de hond en zelfs als de blaasontsteking weg is, kan het geen kwaad om preventief cranberry te geven om nieuwe infecties te voorkomen.

Vitamine C blaasontsteking hond

Een andere zuurteregelaar is vitamine C. Ook vitamine C heeft een zuurtegraad waar ongewenste organismen niet van houden, waardoor de blaas een onprettige omgeving voor ze wordt.

Let op: Een overschot aan vitamine C kan bij honden heel gevaarlijk zijn. Andere organen kunnen namelijk beschadigd raken door deze hoge zuurgraad. Overleg dus altijd met de dierenarts voor je zelf extra vitamine C geeft aan jouw hond.

Blaasdieet voor honden

Heeft jouw hond vaak last van blaasontstekingen, maar geen onderliggende problemen zoals tumoren of poliepen? Dan kan jouw hond baat hebben bij een speciaal blaasdieet. Hierbij is de voeding aangepast op de behoeften van een gezonde blaas. Overleg met de dierenarts of het nodig is om over te stappen op een blaasdieet voor jouw hond.

Blaasontsteking hond voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Nu kun je niet helemaal voorkomen dat jouw hond een blaasontsteking krijgt, omdat het vaak komt door bacteriën die toch al aanwezig zijn. Maar je kunt de kans wel verkleinen. Voldoende drinken zorgt ervoor dat de blaas beter wordt gespoeld en eventuele binnengedrongen bacteriën geen kans krijgen om zich te nestelen en een probleem te veroorzaken. Zorg dus dat jouw hond altijd voldoende toegang tot water heeft.

Verder is het belangrijk om te voorkomen dat jouw hond op een koude ondergrond plast. Vooral teefjes krijgen snel een blaasontsteking wanneer zij plassen op bevroren gras of sneeuw. Heeft het gevroren of gesneeuwd? Laat jouw hond dan liever langs een sneeuw vrije weg plassen dan op het favoriete grasveldje waar je normaal heen gaat. Dit kan al erg veel schelen. Zorg ook dat de hond regelmatig naar buiten kan om te plassen. Het te lang ophouden van de urine kan ook voor problemen zorgen.

Andere interessante artikelen